ΤΡΙΩΔΙΟ 2024 (25/2/2024 – 4/5/2024)

Η Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου αποτελεί ορόσημο για το εκκλησιαστικό έτος, καθώς σηματοδοτεί την έναρξη του Τριωδίου. Μία περίοδο που διαρκεί δέκα εβδομάδες και εκτείνεται από την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου μέχρι το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου. Πρόκειται για μια “κινητή” χρονική περίοδο που ημερομηνιακά εξαρτάται από το πότε πέφτει το Πάσχα κάθε χρονιάς.

Το Τριώδιο έχει λάβει την ονομασία αυτή από το ομώνυμο εκκλησιαστικό βιβλίο, το οποίο περιλαμβάνει ύμνους που έχουν τρεις ωδές σε αντίθεση με τους υπόλοιπους ύμνους της εκκλησίας, οι οποίοι έχουν εννέα ωδές. Πρόκειται για ένα πλούσιο σε μηνύματα αληθείας και ζωής βιβλίο, που αποτελεί τον κορμό των ακολουθιών της περιόδου ως το Μεγάλο Σάββατο.

Οι τρεις πρώτες εβδομάδες αποτελούν την εισαγωγή στο Τριώδιο. Πλαισιώνονται από τέσσερις Κυριακές που λειτουργούν προπαρασκευαστικά για τον πιστό. Σε αυτή τη πρώτη περίοδο του Τριωδίου η Εκκλησία προσδιορίζει τον αγωνιστικό στόχο μας για κάτι μεγάλο και δύσκολο για τα ανθρώπινα μέτρα.

Με τη σοφία που μας έχει μεταδώσει το Ευαγγέλιο κατά το προπαρασκευαστικό στάδιο του Τριωδίου, εισερχόμαστε στον πνευματικό αγώνα της Μεγάλης Σαρακοστής. Η νηστεία, η προσευχή, η ταπείνωση, η μετάνοια, η πνευματική περισυλλογή, η αγάπη, η συγχώρεση και οι Ιερές Ακολουθίες της περιόδου είναι τα όπλα που θα μας βοηθήσουν να καθαρίσουμε τους εαυτούς μας, να αφυπνιστούμε και να αναγεννηθεί μέσα μας κάθε τι καλό που έχουμε.

Από την Καθαρά Δευτέρα αρχίζει η περίοδος της αυστηρής νηστείας. Η νηστεία αυτή ονομάζεται Τεσσαρακοστή γιατί έγινε κατά μίμηση της νηστείας που έκανε ο Κύριος στην έρημο για 40 μέρες. Ονομάστηκε «Μεγάλη» για να διακρίνεται από την άλλη σαρανταήμερη νηστεία των Χριστουγέννων που είναι και ελαφρύτερη.

Μέσα από τις Ακολουθίες της Εκκλησίας της περιόδου αυτής, μας δίνονται αμέτρητες ευκαιρίες και αφορμές για ενδοσκόπηση, εσωτερική εξέταση, συνειδητοποίηση της αμαρτωλότητάς μας, ταπείνωση και μετάνοια, ώστε να εισέλθουμε στο Μυστήριο του Θεού, της Αγάπης και του Ελέους Του.

Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Τεσσαρακοστής τελείται καθημερινά η ακολουθία του Μεγάλου Απόδειπνου, που περιέχει ψαλμούς, τροπάρια, και ευχές.

Κάθε Τετάρτη και Παρασκευή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής τελείται Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία. Τις ημέρες της Μεγάλης Σαρακοστής δεν τελείται Θεία Λειτουργία (εκτός Σαββάτου και Κυριακής και της ημέρας του Ευαγγελισμού), γιατί η τέλεσή της έχει πανηγυρικό χαρακτήρα που δεν συμβαδίζει με τη νηστεία και το πένθιμο φρόνημα της Μ. Σαρακοστής. Τελείται όμως η Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία. Ονομάζεται έτσι γιατί τα Τίμια Δώρα, ο Άρτος και ο Οίνος, έχουν προηγιασθεί κατά τη Θεία Λειτουργία της Κυριακής που προηγήθηκε, είναι πια Σώμα και Αίμα Χριστού και προσφέρονται προς μετάληψη. Η Λειτουργία αυτή δεν έχει τον πανηγυρικό και θριαμβευτικό τόνο των άλλων Λειτουργιών, αλλά δεσπόζει σε αυτή το πένθιμο και κατανυκτικό στοιχείο.

Κάθε Παρασκευή ψάλλεται τμηματικά ο Ακάθιστος Ύμνος (Χαιρετισμοί).

Κάθε Κυριακή τελείται ο Κατανυκτικός Εσπερινός.

Η Εκκλησία, μέσα από τις ακολουθίες αυτές και την άσκηση και προσευχή, μας προετοιμάζει για το επικείμενο πνευματικό γεγονός: τα Πάθη και την Ανάσταση του Κυρίου. Για να μας βοηθήσει στον δύσκολο πνευματικό μας αγώνα, τιμά στις πέντε Κυριακές της Σαρακοστής -οι οποίες ονομάζονται Κυριακές των Νηστειών- γεγονότα και πρόσωπα πολύ σημαντικά για την καλλιέργεια της ψυχής μας και με αυτόν τον τρόπο, προσπαθεί να μας δώσει παραδείγματα και δύναμη.

Η Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα αρχίζει από την Κυριακή των Βαΐων το βράδυ. Τη λέμε έτσι, όπως αναφέρει ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, όχι επειδή έχει περισσότερες ώρες ή μέρες, αλλά επειδή γιορτάζουμε τα Πάθη του Κυρίου και τα ασύλληπτα γεγονότα της κατάργησης του θανάτου, της συμφιλίωσης του ανθρώπου με τον Θεό, τη νίκη του Χριστού επί του διαβόλου και την διάνοιξη για κάθε άνθρωπο του δρόμου προς τον Ουρανό.

 

Έτσι κάθε άνθρωπος τώρα καλείται να αγωνισθεί και με τη χάρη του Χριστού να νικήσει το κακό, την αμαρτία, το διάβολο και να συμφιλιωθεί με το Θεό, να καταργηθεί ο θάνατος γι’ αυτόν και να ζήσει αιώνια στην Ουράνια Βασιλεία.

 

Τα Άγια Πάθη του Κυρίου παρουσιάζονται υπέροχα αυτές τις μοναδικές μέρες μέσα από την υμνολογία της Εκκλησίας. Το βράδυ της Κυριακής των Βαΐων, της Μεγάλης Δευτέρας και της Μεγάλης Τρίτης ψάλλεται η Ακολουθία του Νυμφίου.

 

Η ακολουθία του Όρθρου μιας μέρας ψάλλεται την προηγούμενη το βράδυ. Π.χ. το βράδυ της Μ. Δευτέρας ψάλλεται ο Όρθρος της Μ. Τρίτης.


Κατά τη διάρκεια της περιόδου του Τριωδίου, μέσα στην Εκκλησία, θα ζήσουμε τις Προηγιασμένες Θείες Λειτουργίες, τους Χαιρετισμούς της Θεοτόκου, τους Κατανυκτικούς Εσπερινούς, τα Μεγάλα Απόδειπνα και την αλυσίδα των Κυριακών που όλα αυτά μαζί, σε συνδυασμό με τον πνευματικό μας αγώνα και τη νηστεία, σαν σκαλοπάτια, θα μας ανεβάζουν με τα νοήματα τους όλο και ψηλότερα. Στην κορυφή αυτής της ανάβασης βρίσκεται η Μεγάλη Γιορτή που προσδοκούμε από τα βάθη της ψυχής μας, η γιορτή της Αναστάσεως του Κυρίου.


Ας δώσει ο Θεός να καρποφορήσει ο πνευματικός μας αγώνας και καθώς η Εκκλησία μας θα γιορτάζει το μεγάλο γεγονός της Αναστάσεως, να ψάλλουμε όλοι μαζί, αναγεννημένοι πνευματικά, το «Χριστός Ανέστη»!